Blog / Cine e de vina?

cine e de vinaI.H. are 51 de ani si are o licenta in chimie. Acum multi ani, era seful unui atelier artizanal. Conducea o echipa de muncitori, era casatorit si reusea sa asigure o situatie financiara satisfacatoare. E adevarat ca intre el si sotia sa relatiile se deteriorasera; existau tensiuni din ce in ce mai dese si mai grave.

Intr-o zi, I.H. a avut un grav accident soldat cu un traumatism cerebral. Timp de doua saptamani, el s-a zbatut intre viata si moarte. Sansele de supravietuire erau minime. Dar destinul a vrut sa traiasca. Cu anumite sechele fizice care i-au redus sever capacitatea de lucru. In momentul in care a fost externat din spital, el a plecat spre casa. Singur, pentru ca nimeni nu il astepta la iesire. S-a gandit atunci ca „sunt probabil ocupati cu ceva mai important”.

Dar cand s-a apropiat de usa aparamentului sau, a sunat si …stupoare: o persoana straina l-a intampinat intrebandu-l cu cine doreste sa vorbeasca. Locuiesc aici, a spus cu un aer confuz. I.H., verificand numarul apartamentului. Imi pare rau, domnule, am cumparat acest aparatament acum o luna, i-a raspuns strainul.

Cum a fost posibil? Nu putem decat sa discutam despre mecanismele justitiei. Au urmat zile de cautari, discutii scandaloase cu parintii sotiei sale care nu voiau sa il vada si care declarau ca nu stiu nimic despre ea.

Anii au trecut. I.H, ajutat un timp de prieteni a reusit sa se mentina pe o linie de plutire . Dar nu exista nimeni care sa poata ajuta la nesfarsit. Acum, este una din persoanele fara adapost din Bucuresti. Spre deosebire de multi oameni care se gasesc in aceeasi situatie, I.H. nu si-a pierdut stima de sine. El munceste ca sa se intretina si e atent sa-si mentina igiena corporala in mod satisfacator. Dar viata din strada ii rezerva cateodata momente de disperare. Cat timp va dura acest calvar?

I.H. este una din persoanele strazii care pare sa fie victima unei farse a destinului. Sa supravietuiesti unei morti clinice, dar sa devii un muribund social!