Blog / Oaza de locuinta

Pe soseaua Grozavesti, blocata circulatiei de cativa ani, au crescut otetari si flori salbatice. Miroase a frunze si a iarba. E o oaza de liniste, dar mai ales e o oaza de bunatate pentru persoanele fara adapost din Bucuresti. Pentru ca aici, intr-o cladire primita de la Apa Nova, e cabinetul Samusocial care le asigura asistenta sociala, medicala si psihologica adultilor care au ramas fara.

In curte, feriti la umbra de soarele crud al diminetii, stau o mana de oameni. Au venit sa se spele, sa vorbeasca cu asistentii sau sa primesca unele ingrijiri medicale.

Cei mai multi oameni fara adapost au ajuns in strada din cauza unui conflict in familie, a unui divort sau pentru ca si-au pierdut locul de munca. Pe lista motivelor se mai regasesc vanzarea casei, neplata chiriei sau a intretinerii, evacuarile din imobile nationalizate si escrocheriile. Mihai, 58 de ani, a ramas de doua ori fara casa: in 1993 a fost escrocat iar mai tarziu a pierdut si locuinta sotiei pentru ca nu a mai putut plati intretinerea. Mihai are barba si mustata, iar parul i-a crescut cam lung. E pe drumuri de patru ani. Doarme intr-o „cojboaca de metal” cu sotia. Spune ca, „prin mila lui Dumnezeu”, oamenii l-au acceptat. Dar e dezamagit si acru. „Daca iadul exista, iadul e aici, in Romania. In fiecare zi traiesc in iad. N-am nicio sansa”, spune el si povesteste cum paduchii „l-au macinat de viu” si cum a mancat din gunoaie. In plus, e furios pe Politie, care l-a luat fara motiv la „baza”, cum face cu multi „criminali ai strazii”. „Daca esti pe strada esti ca un caine”, spune el, iar lozinca electorala care se citeste pe tricoul lui rosu pare o gluma amara: „Importanti sunteti voi”.