Blog / Starea de spirit

starea-de-spirit

Starea de spirit este foarte importanta, poate chiar cea mai importanta in relationarea cu tot ce te inconjoara, si nu in ultimul rand, cu tine insuti. Starea de spirit este balanta cu ajutorul careia iti echilibrezi fiinta incarcata de trairi si lectii de viata.
Prin acest atribut esential te faci simpatic, interesant, oferi valori morale si omenie sau te poti expedia la opusul acestora devenind de nedorit.
In munca sociala adresata categoriilor defavorizate strarea de spirit este chintesenta succesului tau. Si asta pentru ca lucrezi cu oameni, cu alte stari de spirit pentru care conteaza orice vorba adresata.
Ai nostri PAFA au strari de spirit alterate de caruta plina de nevoi si necazuri cu care s-au incarcat in anii petrecuti in strada si cu care vin la noi, la cabinet.
Numai intr-o singura zi te confrunti cu o avalansa de intrebari, cereri, rugaminti, doleante, imperative, nelamuriri care vin spre tine in timp ce, printre ei fiind, te trag de maneca, iti bareaza trecerea, te privesc stramb sau implorator, te inabusa inconjurandu-te sau iti taie respiratia cu izul saraciei lor dusa la extrem. Ba te mai lupti si cu nesupunerea lor caracteristica fata de orice notiune de ordine, cu nepasarea in fata regulilor elementare de comportament social. Uneori treaba aluneca fara sa sesizezi catre agresivitate ori comportament pur refractar si atunci iti trebuie multa prezenta de spirit si abilitate de a dezamorsa situatia exploziva. Si, usor-usor, starea ta de spirit protejata de un zid cat mai gros de rabdare se modifica si te trezesti intr-o zona de incordare a starii de spirit, unde un singur cuvant se poate transforma in chibritul ce aprinde fitilul.
De multe ori am dus aceasta “furtuna” acasa, insa timpul m-a invatat ca problemele de serviciu raman incuiate la serviciu. In plus, ceea ce azi pare o tragedie sau o fundatura s-ar putea ca peste putin timp sa nu mai conteze.
Iar, in ceea ce priveste munca cu oamenii din categoria persoanelor defavorizate, este important sa-i vedem ca pe niste oameni, semeni de-ai vostri, pentru ca si eu sigur ne vor vedea la fel, iar odata stabilita aceasta legatura este imposibil sa nu reactioneze cu omenie si intelegere. Pentru ca si ei sunt niste oameni, la fel ca noi.
de Gabi Grama, asistent polivalent