Blog / Tableta, de Radu C.

tableta “Ia uite ba, boschetar cu tableta” suna remarca, pe un ton rautacios, a unui tanar personaj ce-si purta iubita val vartej prin centrul Bucurestilor. Trecera meteorica nu a ingaduit lamuriri. De aceea le voi da aici. Amintitul dispozitiv este un mic PC de uz personal, cu durata scurta de viata (2 ani) si pret mic. Incomparabil mai mic fata de un PC desktop si mai ales laptop. Mai ieftin decat telefoanele inteligente, dar deosebit de util. Boschetarul care nu bea si nu fumeaza, face rost relativ repede de bani, macar pentru o tableta second hand. Adevarul e ca daca nu bei si nu fumezi, trebuie sa gasesti un substitut. Internetul. In concluzie, pentru cei care se mira, le expun o calculatie: o tableta 3G, modesta, dar satisfacaroare – 250 lei. O conexiune permanenta la internet si minute suficiente de convorbire – 4 EUR/luna+TVA rezulta o cheltuiala de aprox 25 lei/luna. O zi de lucru, la descarcat si incarcat marfa – 50 – 70 lei. Numai din bidoane de plastic adunate in trei patru ore castigi 20-30 de lei. Tableta nu-i un lux, nici tichie de margaritar, pentru cine stie s-o foloseasca. Eu descopar zilnic intrebuintari noi. De pilda, folosind aplicatia “calendarul ortodox” aflu sarbatorile, iar cu GPS, gasesc biserica potrivita. Aviz celor ce orbecaie. Tot pe tableta scriu aceste randuri atunci cand am inspiratie, dar si baterie suficienta. Alte utilizari, pentru cei care umbla pe trasee neschimbate ar fi hartile si extinderea ariei de acoperire. Mai mult, in orice moment poti citi online sau juca table sau poker, dupa plac. Sa nu uitam de vremea probabila, esentiala in viata pe strada. Nu mai vorbesc de comunicare si mentinerea contactului cu lumea.

Instrumentul este absolut impropriu celor care beau. S-ar putea dovedi o cheltuiala in vant, imediat dupa primul chef, cu prieteni dispusi sa te scape de grija lui.

Asadar, domnule tanar si plin de viata, mentine-ti ironia pentru dumneata si uimeste-ti iubita cu modele noi si scumpe de smartphone-uri, pe care nu stii inca sa le folosesti. Si ai grija si tu, sa nu te-mbeti, ca scapi de iubita cu tot cu telefon.

Zilele trecute, avand treaba pe la institutii ale primariei si dezvaluindu-mi tehnica, am pus in contra-mi un intreg birou. A inceput o dezbatere ad-hoc, despre nevoia de asistenta sociala a unui individ cu tableta. Am explicat ca nu-i din aur, am salutat si m-am retras. In urma au ramas pareri in argumentare, care, de buna seama, se vor materializa. La solicitarea asistentei sociale, vei declara ca nu ai pamant, animale, conturi si tableta, probabil. De aceea ma gandesc sa o folosesc clandestin, imi voi lua un aer misterios, atunci cand, sub o mantie neagra, voi butona tableta produsa sub brand-ul unei vechi fabrici de aragazuri. Sigur voi intra in atentia SRI dar si a lojelor masonice.

Auzi, boschetar cu tableta…