Blog / “Tablourile sunt o parte din viata mea”



Cu ocazia discutiilor organizate la Bruxelles pe tema problematica oamenilor strazii, Samusocial din Romania, prin reprezentantul sau Eugen Lucan care este si membru al CESE, organizeaza in aceasta saptamana o expozitie de tablouri realizata de un grafician, fost om al strazii.
Vasile Gabi Grama ajuta in prezent la integrarea sociala a oamenilor strazii alaturi de echipa Samusocial din Romania. Grafica lui ne arata atat tragedia fenomenului oamenilor fara adapost, cat si compasiunea si speranta ce se naste in strada.
Eurostat arata ca 30 de milioane de cetatenti europeni sunt afectati de privarea de locuinta. Pentru a intelege amploarea fenomenului persoanelor fara adapost (homelessness) priviti atent orice tablou si multiplicati emotia artistica cu 30 de milioane!

Iata povestea de viata a lui Gabi!
“M-am nascut 1968 intr-un orasel de provincie, Ramnicu Sarat, in un orasel mic din Romania. In scoala generala mi-am descoperit talentul la desen (grafica). Am fost crescut cand eram copil mic de bunica mea si apoi de parinti. Dupa terminarea liceului am lucrat o perioada pana cand in anii 1990 dupa caderea regimului comunist al lui Ceausescu mi-am pierdut locul de munca si posibilitatea de a mai plati chiria.

Am fost nevoit sa traiesc si sa ma adaptez in strada. Viata mea in strada a avut un traseu extrem de complex, nebunesc, o lume socanta, halucinanta, depre care nu-mi place sa vorbesc, dar pe care poate o puteti intui privind o parte din desenele mele.

Ca si persoana fara adapost am devenit beneficiar al organizatiei Medicins sans Frontieres Belgia cand au dezvoltat un proiect in Romania in 1997. La putin timp dupa aceea datorita motivatiei mele am fost angajat de aceasta organizatie umanitara. Acum lucrez la Asociatia SAMUSOCIAL din Romania si fac parte din echipa care ajuta oamenii strazii sa obtina un loc de adapost, un loc de munca si poate aceeasi sansa pe care am primit-o eu de la viata.

Samusocial ma sustine organizandu-mi expozitii cu lucrarile mele pe teme sociale ce infatiseaza durerea umana in strada. Cu ajutorul Medicins sans Frontiers si a SAMUSOCIAL am avut diverse colaborari cu organizatii ale societatii civile, cu publicatii de psihologie sau edituri din cadrul Universitatii Bucuresti.
Grafica mea ilustreaza lucrari de specialitate despre fenomenul oamenilor strazii aparute in Romania:
• Revista Experimental Psychology, nr 16-17/2001, articol “ Dependenta strazii” – Editura SPER
• Studiu Sociologic “Pesoanele fara adapost, un nou fenoment social” , editat de Medici Fara Frontiere, 2001 Romania
• “In umbra societatii”, Editura SPER, 2002
• “Viata in strada” editata de Medici fara Frontiere, 2003 Romania
• Studiu Sociologic “Pesoanele fara adapost, un nou fenoment social” , reeditata de Medici Fara Frontiere, 2003 Romania
• Asistarea adultilor strazii, Editura SPER, 2003
• Revista Experimental Psychology, nr 23/2003, articlol “ Perceptia propriei degradari”, Editura SPER
• Analiza sociala si demografica a indicatorilor fenomenului adultilor strazii – Samusocial 2005 Romania

Am fost redactor al unei reviste facute de oamenii strazii pentru oamenii strazii care se numeste « Charlot » si animator (peer-educator) al unor grupuri de educatie prin arta oamenilor strazii care se numeste « Aroma de Lamaie ».

In momentul de fata lucrez in Romania pentru oamenii strazii. Realizez si grafica pentru pancardele mitingurilor de protest organizate de diferite organizatii ale societatii civile si nu numai. Lucrarile mele sunt donate diferitilor finantatori ai organizatiei SAMUSOCIAL sau sunt vandute la licitatie pentru a finanta programele organizatiei la care lucrez.

Va multumesc pentru atentia pe care o dati acestor lucrari. Privindu-le, veti intelege tragedia multor cetateni din Europa care nu au o locuinta. Ele sunt inspirate din viata, ele sunt o parte din viata mea …
Vasile Gabi Grama
asistent polivalent Samusocial din Romania”