Media / Statistici, cifre

Activitatea Samusocial din Romania in cel de-al doilea trimestru al anului 2010

Conform estimarilor oficiale, in Bucuresti exista un numar de aproximativ 5.000 de adulti ai strazii. Dintre acestia, numarul de noi beneficiari inregistrati de Echipele Mobile si la Centrul de Zi ale Samusocial din Romania in lunile aprilie mai si iunie a depasit 430 de persoane fara adapost.

Descarca PDF.

 

Rata femeilor care sunt nevoite sa traiasca in strada, la nivelul Bucurestiului

Conform statisticilor Echipelor Mobile si ale Centrului de Zi ale Samusocial din Romania s-a constatat ca rata femeilor care sunt nevoite sa traiasca in strada este mult mai mica fata de cea a barbatilor, la nivelul Bucurestiului. Astfel, din cauza violentei si a abuzurilor domestice, din cauza evacuarii de catre membrii propriilor familii si dezinstitutionalizarii din casele de copii, in Capitala traiesc in strada 406 femei, respectiv 22% din totalul persoanelor adulte fara adapost.

Descarca PDF.

 

Repartitia pe grupe de varsta a beneficiarilor Samusocial din Romania

In baza fiselor sociale ale Echipelor Mobile si ale Centrului de Zi a Samusocial din Romania s-a constatat ca grupa de varsta cea mai des intalnita este intre 40 – 49 de ani (32.98%). Dintre acestia, 27.6% sunt barbati si 5, 4% sunt femei.

Urmatoarele grupe de varsta sunt 30 – 39 de ani (22.15%), 20 – 29 de ani (17.07%) si 50 – 59 de ani (17%).

Descarca PDF.

 

Media persoanelor care primesc ajutorul Echipei Mobile de Zi – 8,7

Echipa Mobila de Zi a Samusocial din Romania este formata dintr-un medic, un asistent social si un sofer si este activa in zilele de luni si joi, intre orele 09.00 si 17.00.

Profesionistii Samusocial din Romania ofera persoanelor adulte fara adapost servicii medicale si in strada, informare siconsiliere sociala, iar in caz de nevoie insoteste beneficiarul la institutiile publice si private cu scopul de a intermedia obtinerea actelor de identitate, a ajutorului social, cantinei sociale sau sa obtina un loc de munca.

Descarca PDF.

 

Cai de supravietuire a adultilor strazii

Persoanele adulte fara adapost formeaza o categorie sociala marginalizata, deoarece, conform conceptiilor gresite, cu totii credem ca ei singuri sunt de vina pentru situatia dificila in care se gasesc. Odata cu aceasta conceptie, increderea acordata acestora este aproape de zero. Astfel, multi dintre noi consideram ca adultii strazii nu mai au sanse de recuperare si de integrare in societate, insa nici nu le oferim aceasta posibilitate.

Descarca PDF.

 

Activitatea Samusocial din Romania in primul trimestru al anului 2010

Activitatea Samusocial din Romania consta in oferirea de servicii de asistenta sociala, medicala, consiliere psihologica pentru persoanele adulte fara adapost de la nivelul Capitalei. In conditiile in care, conform estimarilor oficiale, in Bucuresti ar exista un numar de aproximativ 5.000 de adulti ai strazii, numarul de noi beneficiari inregistrati de

Echipele Mobile si la Centrul de Zi ale Samusocial din Romania in lunile ianuarie, februarie si martie a depasit 220 de persoane fara adapost.

Descarca PDF.

 

Adultii strazii gasesc alternative la lipsa locurilor de adapost din Bucuresti

In ultimii ani, numarul persoanelor fara adapost a crescut semnificativ, numai in Bucuresti fiind cunoscuti aproximativ 5 000. Una si poate cea mai importanta nevoie actuala a lor este asigurarea unui adapost, avand in vedere ca numarul paturilor in adaposturile de noapte sunt mai mult decat insuficiente, respectiv doar 330 la nivelul Capitalei.

Descarca PDF.

 

Probleme de sanatate in randul adultilor strazii

Persoanele adulte fara adapost se confrunta zilnic cu conditii precare de viata, alimentatie improprie, lupta continua pentru supravietuire, violenta crescuta, desocializare, lipsa oricarui sprijin din partea comunitatii, lipsa oricaror conditii de igiena, asocierea afectiunilor psihiatrice cu alte afectiuni somatice.

Descarca PDF.

 

Noi beneficiari intalniti de Samusocial din Romania in luna Ianuarie 2010

Echipele Mobile ale Samusocial din Romania si profesionistii de la Centrul de zi au intalnit in luna ianuarie a acestui an un numar de 82 de noi beneficiari care au apelat la serviciile organizatiei. Acest numar mare de noi beneficiari este un semnal de alarma privind cauzele pentru care acestia ajung sa traiasca in strada.

Descarca PDF.

 

Cauzele pentru care persoanele adulte fara adapost sunt in strada

In urma studiilor efectuate de Echipele Mobile in randul persoanelor adulte fara adapost, s-a constatat ca aceasta categorie populationala a ajuns in aceasta situatie nefavorabila din cauza unor factori predominanti, cum ar fi: conflictele de familie care de cele mai multe ori au dus la divorturi, escrocari imobiliare sau pierderea locului de munca.

Descarca PDF.

 

Gradul de satisfacere a serviciilor Centrului de Zi al Samusocial din Romania in randul beneficiarilor

Grupul – tinta al Samusocial din Romania este reprezentat de populatia adulta fara adapost (PAFA = Persoana Adulta Fara Adapost), persoane aflate in situatie de excludere, adica cele care dincolo de simplul criteriu material, se gasesc in situatie de criza la nivel personal, psihic, relational, social, juridic sau material. Astfel, persoana beneficiara nu este doar fara adapost, ci se afla si in imposibilitatea de a se mobiliza pentru a-si oferi unul.

Tinand cont de faptul ca Samusocial din Romania este singura organizaie la nivelul Capitalei care ofera ajutor de urgenta acestei categorii populationale, era necesara evaluarea activitatii, pentru inceput, a Centrului de Zi. Aici, beneficiarii primesc asistenta sociala si medicla, consiliere psihologica si psihiatrica, medicamente, mancare, si au posibilitatea sa se igienizeze.

Descarca PDF.

 

Studiu privind indicatorii care definesc populatia PAFA care a apelat la serviciile centrului de zi Samusocial

Acest studiu a avut ca obiectiv identificarea caracteristicilor care definesc populatia de PAFA care au apelat la serviciile Cabinetului Samusocial in 2007.

Intre cele 276 de fise sociale analizate s-au regasit atat cazuri noi cat si persoane carora li s-a reactualizat fisa sociala in 2007 (in special pentru proiectul sustinut prin Legea 34).

In privinta distributiei pe sexe constatam ca 72% sunt barbati si 28% femei. 77% dintre beneficiarii apelanti provin din Bucuresti si 23% din provincie.

Descarca PDF.

 

Studiul indicatorilor de sanatate mintala in randul populatiei fara adapost din Bucuresti

Rolul echipei mobile psihiatrice este de a diagnostica, orienta, trata direct in strada si a monitoriza persoanele adulte fara adapost cu tulburari psihiatrice.

Echipa mobila psihiatrica Samusocial din Romania urmareste asistarea specializata a beneficiarilor cu probleme de sanatate mintala (in special din grupul schizofreniilor).

Descarca PDF.

 

Ministerul Muncii

ministerul muncii

Carrefour Romania

Carrefour Romania

Fundatia Internationala Carrefour

Fundatia Internationala Carrefour

Sanofi Avensis

Sanofi Avensis

United Way

United Way