Stiri / Arta vindeca suflete
5 noiembrie 2015

arta-vindeca-suflete

Samusocial din Romania deruleaza in aceasta toamna, in colaborare cu Anca Florea, proiectul “Oameni prin arta” prin care adultilor strazii li se ofera sansa de a se vindeca sufleteste prin arta.

Proiectul consta in derularea saptamanala a unui atelier de arte vizuale cu valente terapeutice si educationale, prin intermediul caruia oamenii fara adapost isi dezvolta, in plan psihologic si social, sentimentul de valoare personala, isi satisfac nevoia de autoexprimare, isi dezvolta sentimentul de apartenenta prin integrarea in grupul artistilor, precum si capacitatea de exprimare a opiniilor. In plus, acestia participa la o activitate creatoare de frumos si creaza un cadru propice pentru autointelegere si autodescoperire.

In cadrul atelierului adultii invata, prin metode pedagogice nonformale, sa foloseasca diferite tehnici de pictura si desen pentru a reusi sa povestesca in imagini aspecte ale vietii personale, ganduri, idei, dorinte.

˝Persoanele fara adapost au oportunitatea de a experimenta calitatea de artist, de a intelege ca apartin acestei lumi asemeni celorlalti oameni si de a-si spune povestea cu demnitate si eleganta. A fi artist inseamna cautare de sine. A te regasi prin arta inseamna a te regasi dincolo de cuvinte, dincolo de posibilitatile materiale si de etichetele sociale. A fi artist iti da posibilitatea de a fi vazut, de a simti ca existi prin ceea ce ai creat.” – Anca Florea, voluntar, initiatoarea proiectului.

“Oameni prin arta” se deruleaza in cadrul Atelierului ocupational al Samusocial din Romania, pe o perioada de trei luni (octombrie – decembrie 2015), cu o frecventa de o sedinta pe saptamana cu o durata de 2 ore, iar finalul sau va fi marcat de o expozitie cu lucrarile participantilor.

Anca Florea, initiatoarea proiectului “Oameni prin arta”, este licentiata in psihologie si educator prin arte vizuale, absolventa a Masteratului de Educatie prin Arte Vizuale, din cadrul Facultatii de Arte Plastice a Universitatii Nationale de Arte.

Adultii strazii care participa la Atelier isi doresc ca proiectul sa continue si anul urmator. In acest sens, Samusocial din Romania accepta ajutor financiar pentru achizitionarea materialelor din cadrul Atelierului.

Donatiile pot fi facute in contul urmator, cu specificatia «Oameni prin arta»:
Nume client: SAMUSOCIAL din Romania
Cod IBAN: RO93BRDE441SV49929504410
BRD GSG Agentia Carol
CUI: 16050641