Stiri / Beneficiari ai Samusocial, voluntari la Arad
5 august 2009

Samusocial din Romania impreuna cu organizatia Ateliere fara Frontiere Romania desfasoara un proiect ce are drept obiectiv general reinsertia socio-profesionala a persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti. In cadrul acestui program, beneficiarii au parte de formari profesionale in timp ce trec printr-o perioada de acompaniere pedagogica, sociala si psihologica.

Activitatea atelierului de insertiune este justificata atat prin beneficiul adus persoanelor vulnerabile asistate, cat si prin repararea si revalorizarea materialelor informatice si sportive ceea ce reprezinta un efort de a reduce risipa si de a proteja mediul. In plus, aceste materiale sunt destinate proiectelor de solidaritate internationala, beneficiarii fiind copiii in dificultate din scoli si asociatii colaboratoare ceea ce creste valoarea adaugata a initiativei avand dublu efect social: integrarea persoanelor vulnerabile si sustinerea proiectelor sociale.

In perioada 2 – 23 august 2009, beneficiari ai Samusocial care sunt in acelasi timp angajati in atelierul de reinsertie, au fost implicati intr-un proiect de solidaritate internationala ce s-a desfasurat la Arad. In cele 3 saptamani ale proiectului Santiere fara Frontiere, voluntarii au construit, amenajat si echipat un teren de joaca adaptat copiilor cu deficiente neuro-motorii din Centrul Ghiocelul, o sala de sport, una de informatica si o sala de curs cu echipament didactic si artcraft.

De asemenea, activitatea de voluntariat a avut loc si la Penitenciarul Arad, institutie subordonata Administratiei Nationale a Penitenciarelor, unde a fost construit un teren de sport si au fost amenajate o sala de curs si una pentru consiliere. Persoanele private de libertate din cadrul penitenciarului vor beneficia de asistare socio-profesionala in vederea reintegrarii sociale, prevenirii savarsirii de noi infractiuni si imbunatatirea calitatii vietii in detentie.

Prin cele doua proiecte – Atelierul de reinsertie socio-profesionala si Santiere de Solidaritate Internationala – se urmareste, pe de-o parte, dezvoltarea unei activitati de formare profesionala si insertiune sociala, si pe de alta parte, implinirea nevoilor exprimate de structurile care dezvolta proiecte in favoarea persoanelor in dificultate. Acest gen de proiecte permit persoanelor in dificultate din atelierul de insertiune nu numai sa vada care este sensul si finalitatea muncii lor, dar si sa constientizeze propria valoare, sa capete incredere in competentelor lor si sa realizeze ca solidaritatea nu este doar un concept si ca si ei pot sa ajute pe altii cu posibilitati modeste.

Atelierul de reinsertie socio-profesionala este sustinut financiar de FSE (Fondul Social European), fara de care acest atelier nu ar fi putut fi implementat in Romania la un nivel atat de impresionant si intr-un timp scurt.