Programul de preventie HIV/SIDA

Incidenta infectiei cu HIV in randul uneia dintre cele mai defavorizate categorii de persoane vulnerabile – persoanele fara adapost – nu este cunoscuta. Nu exista nici un studiu sau serviciu medical care sa se ocupe de problemele HIV in randul populatiei fara adapost din Romania. Potrivit studiilor realizate de Medecins sans Frontiere si Samusocial din Romania, exista peste 15.000 de persoane adulte fara adapost, in Romania, din care o treime, respectiv 5000, ar trai in Bucuresti.

Valuri noi de persoane fara adapost apar odata la 4 ani – acestia sunt fostii copiii ai strazii, care au devenit adulti. Cunoscuti ca “prizatorii de lipici”, cel mai vizibil dintre drogurile pe care le folosesc, acestia sunt si utilizatori de droguri injectabile. Spre deosebire de persoanele in varsta fara adapost, majoritatea solitari, tinerii adulti traiesc in grupuri si impart totul, inclusiv medicamente si seringi. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre ei sunt dependenti de diverse droguri.

Potrivit unui studiu efectuat de Samusocial in cadrul unui proiect UNODC dezvoltat in 2008, aproximativ 50% din cei intervievati se incadreaza in grupa de varsta 21-30 de ani, 43% in grupa 15-20 de ani si 7% in grupa 31-35 de ani. Procentul femeilor atinge 17%, insa peste 80% sunt barbati.

In urma studiului s-a constatat ca doar 13% au acte de identitate si 3% au un adapost decent. Cel mai ingrijorator s-a aratat faptul ca peste 60% nu folosesc prezervative in timpul relatiilor sexuale si ca 83% au nevoie de interventie medicala.

studiul unodc

In urma statisticilor realizate, consilierea, informarea si distributia de materiale de prevenire pentru persoanele adulte fara adapost sunt extrem de necesare, in Bucuresti.

Pe parcursul celor 5 ani de furnizare a serviciilor medicale si sociale pentru persoanele fara adapost, echipele noastre au construit o relatie de incredere cu beneficiarii. Asadar, programul “Acul si seringa de schimb” se bazeaza pe aceasta relatie de incredere.

Proiectul de preventive HIV/boli cu transmitere sexuala in randul persoanelor adulte fara adapost a fost lansat la sfarsitul anului 2008, urmand sa se incheie in luna septembrie 2009.

Prin echipele mobile, oferim servicii specifice de prevenire HIV/boli cu transmitere sexuala, pentru consumatorii de drog injectabil, din categoria persoanelor fara adapost. In prezent, sunt vizati 80 de consumatori carora li se ofera pachetul minimal de servicii. Acesta include, pe langa distribuirea de materiale de preventie (seringi, prezervative) si sesiuni informative legate de HIV/SIDA (mod de transmitere, masuri de prevenire, tratament si ingrijire, etc).

Serviciile directe furnizate consumatorilor de drog fara adapost sunt:

  • Examen medical pentru a evalua starea lor generala de sanatate;

  • Interventii de mica-chirurgie;

  • Prescriere si administrare de medicamente, gratuit

  • Acompaniere sociala pentru obtinerea documentelor de identitate, actelor de stare civila, venit minim, cantina sociala, pensii;

  • Recomandari pentru Centrul de consiliere psihologica si referire catre echipa mobila psihiatrica;

  • Trimiteri la alte institutii si asociatii care ofera servicii specializate;

  • Distributie de saci de dormit, supe, ceai, alimente de pachete.

De la inceputul acestui an, un numar de 80 de beneficiari au primit informatii cu privire la riscurile consumului de drog injectabil in general si riscul infectarii HIV, in special.

Dintr-un numar de 42 beneficiari diferiti cu care s-a stabilit o relatie de incredere si pentru care se face o monitorizare permanenta, un numar de 8 persoane sunt cazuri noi in lunile mai si iunie.

Majoritatea beneficiarilor nu detin acte de identitate (mare parte nu au avut niciodata), nu au venituri (traiesc din cersit sau lucru pe piata neagra), nu sunt informati de ce ar trebui sa faca pentru a obtine ajutor social sau cantina sociala, unde trebuie sa mearga pentru a trece pe tratament de substitutie, in situatia in care vor sa renunte la drog injectabil. De asemenea, multi nu sunt asigurati medical, iar accesul la un serviciu medical este limitat. Nu cunosc riscurile folosirii aceleiasi seringi, riscul infectarii HIV.

Rezultate asteptate la finalul proiectului:

  • Cel putin 50.000 de materiale de preventive distribuite persoanelor fara adapost

  • Cel putin 70 de beneficiari vor avea acces la pachetul esential

  • 200 de persoane fara adapost vor primi consiliere pentru preventia HIV/SIDA

  • 200 de consultatii medicale generale efectuate de catre echipele mobile

unodc unodc