Atelier de insertie socio-profesionala

Samusocial din Romania in parteneriat cu Ateliere fara Frontiere Romania, au sarbatorit in luna mai 2010 1 an de la angajarea primilor salariati in proiectul “Atelier de insertie socio-profesionala”.

Lansat in premiera in Romania si bazat pe experienta Ateliere fara Frontiere din Franta, proiectul consta in angajarea, cu contract si carte de munca pe perioada determinata, cu posibilitate de prelungire, a persoanelor adulte fara adapost cu scopul de a le oferi un imbold in relansarea vietii sociale si recastigarea increderii in sine. Problemele urgente ale persoanelor angajate – adapost, acte de identitate – sunt rezolvate in colaborare de echipele celor doua Asociatii partenere in proiect. Ca salariati in Atelierul de Reinsertie, persoanele adulte fara adapost primesc un salariu suficient pentru a le acoperi o mica chirie si cheltuieli de intretinere, astfel incat sa isi doreasca ulterior sa paraseasca acest loc de munca pentru unul mai bine platit.

In vederea insertiei sociale si profesionale, in cadrul Atelierului angajatii colecteaza, dezmembreaza, reconditioneaza si revalorizeaza materiale informatice (calculatoare, imprimante), de pe care sterg datele sau in alte cazuri reinstaleaza soft-urile. Calculatoarele nou obtinute sunt donate unor scoli sau sunt vandute la preturi mult mai avantajoase. Materialele dezmembrate neutilizabile sunt vandute unor firme reciclatoare.

Criteriile de eligibilitate pentru institutiile care pot primi calculatoare reconditionate in proiect se pot gasi pe website-ul http://romania.assoclic.org/ .

Atelierul de insertie socio-profesionala prezinta trei avantaje:

  • Social – prin oferirea de locuri de munca si asigurarea unui adapost

  • Economic – siguranta locului de munca si certitudinea unui salariu lunar

  • Ecologic – reciclarea computerelor uzate si protejarea mediului

Proiectul de insertie socio-profesionala se desfasoara pe o perioada de 3 ani si are ca scop, reinsertia unui numar de 30 de persoane adulte fara adapost.

 

fse