Atelierul ocupational pentru persoane adulte fara adapost

Proiectul este dedicat persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti care sunt eligibile pentru ocuparea unui loc de munca. In vederea ocuparii unui loc de munca, persoanele adulte fara adapost trebuiesc reintegrate intr-un ritm al muncii, reeducate sa respecte un program de lucru, sa presteze o munca manuala cu rabdare.

Pe langa serviciile ce tin de urgenta sociala sau consult medical, Samusocial urmareste si reintegrarea socio-profesionala a persoanelor adulte fara adapost. Pentru a pargurge traseul reintegrarii, activitatile asistentilor sociali, consilierului profesional si psihologului, vor fi unele de implicare la participarea activa a beneficiarilor si se vor focaliza pe:

– analiza nevoilor beneficiarilor (restabilirea increderii in sine, motivarea, activarea resurselor personale si a unei atitudini pro-active)
– stabilirea obiectivelor de mentorat specifice in cazul fiecarui individ
– consiliere in privinta comportamentelor de risc
– consiliere de tip mentorat in privinta abilitatilor de comunicare asertiva, de prezentare personala, rezolvare pasnica a conflictelor
– servicii de asistenta si indrumare in privinta reinsertiei socio-profesionale si anume cautarea impreuna cu fiecare beneficiar in parte a unui loc de munca, pregatirea pentru interviu, monitorizarea cazului in vederea pastrarii locului de munca. Pentru a scadea riscul recaderii, paralel cu aceasta activitate, asistentul social intermediaza obtinerea unui adapost, gasirea de fonduri pentru plata abonamentului de transport, necesar deplasarii la locul de munca, identificarea de fonduri pentru plata hranei. Acestea pana la primul salariu primit de beneficiar, moment de la care isi va suporta singur aceste cheltuieli.

In Atelierul ocupational pentru 100 persoane fara adapost – grupuri de câte 20 de persoane fara adapost/sesiune, fiecare beneficiar va participa la o sedinţă in cadrul atelierului care consta în 4 ore/zi, o zi/saptamana. Pe durata sedinţei de 4 ore, beneficiarii invaţa sa urmeze activitaaile programate, sa-si amelioreze abilitatile in producerea de bunuri:

– antrenarea abilitatilor de lucru in echipa
– antrenarea deprinderilor motorii sau formarea unor noi deprinderi
– antrenarea unei game largi de abilitati cognitive (atentie, memorie, rationamente logice)
– insusirea unor noi abilitati profesionale
– formarea unor abilitati de comunicare asertiva si a unor abilitati de negociere
– procesul de socializare a beneficiarilor intr-un cadru structurat si definit
– consiliere profesionala (individuala sau de grup)

Samusocial din Romania ofera servicii sociale, medicale, psihologice si de consiliere ocupationala persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti. Pentru a micsora dependenta acestor beneficiari de serviciile sociale, strategia asociatiei noastre este aceea de a-i reintegra in societate, sprijinindu-i pe cei eligibili in vederea ocuparii unui loc de munca. Acest proces este unul complex care presupune pe de o parte, obtinerea tuturor documentelor necesare angajarii persoanelor adulte fara adapost, incepand cu obtinerea cartii de identitate, a docuemntelor care atesta studiile acestora, obtinerea istoricului de munca, stabilizarea starii de sanatate astfel incat acestia sa poata ocupa un loc de munca si pe de alta parte, antrenarea acestora pentru un program de lucru ordonat, antrenarea pentru efectuarea unor munci manuale, motivarea pentru munca si redarea increderii in sine. Toate acestea activitati sunt sustinute de catre asistenti sociali, medici, consilier ocupational iar activitatile de consiliere sunt completate de activitati zilnice in cadrul unui atelier ocupational unde persoanele adulte fara adapost produc mici obiecte si socializeaza, reinvatand lucrul in echipa si motivatia pentru munca.