Studiu privind consumul de drog injectabil
in cadrul populatiei: persoane adulte fara adapost

Proiectul a avut drept obiectiv colectarea de informatii referitoare la modalitatile de folosire a drogurilor, sesizarea nevoilor sociale si medicale. In plus, proiectul si-a propus sa identifice principalii indicatori care definesc populatia de persoane adulte fara adapost (PAFA) – consumatori de drog injectabil ( sex, varsta, provenienta, adapostire, acte de identitate, comportament adictiv) pentru a crea noi strategii de combatere a consumului de droguri.

Dezvoltat si implementat in luna septembrie 2008, studiul a privit un numar de 30 de beneficiari, carora le-au fost aplicate chestionare ce cuprindeau atat intrebari de identificare, cat si intrebari deschise cu raspunsuri libere.

Dintre cei implicati in studiu, 25 dintre acestia erau barbati, doar 5 dintre cei ei fiind femei. Grupele de varsta din care acestia au facut parte erau : 13 cazuri – 15 – 20 de ani, 15 cazuri – 21 – 30 de ani si 2 cazuri 31 – 35 de ani.

distributia pe sexe

Peste 65% dintre persoanele chestionate proveneau din Bucuresti. Dintre acestea doar 4 aveau acte de identitate, respectiv adeverinte temporare. Astfel de probleme sunt foarte des intalnite, deoarece majoritatea nu au avut niciodata un certificat de nastere.

In privinta locurilor de dormit, cei mai multi beneficiari (54%) dorm in adaposturi improvizate, insemnand baraci sau corturi. Un singur beneficiar era cazat pentru o perioada de 30 de zile in Adapotul de noapte al DGASPC sector 3.

Din rezultatele chestionarelor a reiesit faptul ca numarul cel mai mare de PAFA (28 de cazuri) isi injecteaza droguri in fiecare zi. Dintre cei 30 de indivizi chestionati, doar un singur beneficiar se injecteaza o data pe luna si aceasta pentru ca se afla de putin timp in strada si in contact cu grupul de utilizatori.

Un alt punct important al chestionarului era frecventa folosirii unei seringi sigilate, lucru ce poate duce la cresterea riscului de imbolnavire intre PAFA. Astfel s-a ajuns la concluzia ca 93% dintre PAFA folosesc seringi noi, astfel incat schimbul de seringi poate reduce expunerea la imbolnavire. In ceea ce priveste drogul pe care il folosesc, toti cei 30 PAFA consuma heroina. Dintre acestia, 22 de beneficiari consuma si aurolac, iar doar 2 consuma uneori si marijuana.

Concluziile ce au fost trase in urma acestui studiu sunt urmatoarele :

  • lipsa actelor de identitate face imposibila obtinerea de ajutoare, pensii pe caz de boala, solicitari de angajare, inscrierea la cursuri de calificare (pentru unii dintre ei terminarea studiilor gimnaziale)
  • imposibilitatea efectuarii analizelor medicale din causa lipsei actelor de identitate
  • cresterea numarului de vizite pentru ca beneficiarii au mare nevoie de ajutor
  • efectuarea gratuita a analizelor HIV
  • inscrierea beneficiarilor in programe de planificare familiala