Blog / Pe saraci ii veti avea intotdeauna langa voi

saracii-de-langa-voi

Te-ai intrebat vreo data daca intr-o buna zi ajungi in situatia in care esti evacuat din casa, toate lucrurile tale personale fiind stranse si depozitate in fata casei tale, amintirile, momentele tale placute traite sunt spulberate, prieteni si cei care altadata te salutau si te inconjurau, acum te ignora ramanand surzi la strigatul si durerea sufletului tau, vezi cum toata viata ta este ca o casa zidita la marginea marii unde apa si valurile izbesc cu putere la temelia fundatiei, provocind prabusirea ei.

La baia sociala intalnesc zilnic oameni, barbati si femei, care trec prin tot felul de drame si suferinte, privirea lor care parca este intr-o continua cautare dupa ceva. Ei sunt acei samariteni, cazuti la margini de drum, insa cine vrea sa fie asinul care sa-i poarte pe umeri lor pana la han?

In tot acest timp petrecut la Samusocial am intalnit o familie ce locuia intr-o casuta improvizata din cartoane si tabla. Acolo, in acea casuta din camp, locuia impreuna cu cei cinci copii ai sai, fara lumina, conditii de igiena sau hrana. Dupa multe discuti si revederi am simtit ca in adincul sufletului acestei femei era multa dragoste si jertfa pentru copiii ei.

Dupa aproape doi ani de cand am cunoscut pentru prima oara aceasta mama cu cei cinci copii ai sai, tatal copiilor a revenit din inchisoare in sanul familiei. Odata intregita familia, viata ar fi trebuit sa le fie mai usoara, insa se pare ca lucrurile nu merg intotdeauna in directia cea buna. Resemnat de atita tristete si suferinta, si aflat intr-o depresie acuta, capul familiei s-a dovedit mult prea coplesit de greutatile pe care le intalneste in fiecare zi. Astfel, pentru a putea supravietui de la o zi la alta, mama copiilor se lupta pentru intreaga familie, muncind cu ziua prin piete, scari de bloc, pentru a asigura minimul necesar de hrana zilnica.

Ce am invatat de la efortul de supravietuire a acestor oameni, al acestei familii: viata merita sa fie traita, indiferent cat de grea este. Insa atunci cand noi ceilalti reusim sa o traim pentru alti, sa-i ajutam pe cei in nevoie, atunci putem spune ca am facut mai mult decat sa traim.
de Ionel Constantin, asistent polivalent