Istoric

SamusocialdinRomania este o organizatie neguvernamentala romaneasca creata in ianuarie 2004 (a se vedea statutele) sub egida SamusocialInternational si in conformitate cu Carta sa. Asociatia a preluat si dezvoltat un proiect initiat pentru persoanele adulte fara adapost din 1998 de catre organizatia Medici Fara Frontiere-Belgia, precum si personalul care lucra in acest proiect.

2016

Iunie – luna Iunie a fost luna dedicata copiiilor. In decursul acestei luni am invitat la centrul Samusocial persoanele care doresc sa faca donatii de imbracaminte, incaltaminte si jucarii pentru copiii cu varste intre 0 si 17 ani, ce provin din familiile care locuiesc in strada sau in adaposturi improvizate, in Bucuresti.
In urma apelului, am reusit sa distribuim copiiilor beneficiarilor nostri incaltaminte, rechizite, jucarii, si alte lucruri care sa le aduca mici bucurii.

Mai – Incepand din aceasta luna, toti cei care doresc sa faca o donatie catre Asociatia Samusocial din Romania o pot face si prin PayPal pe link-ul de aici. Persoanele care doresc sa sustina financiar un caz prezentat pe website-ul asociatiei precum si pe pagina de facebook, o pot face direct prin butonul de PayPal, daca au card de credit Visa, Mastercard, American Express si Discover.

Martie – Samusocial din Romania a semnat un parteneriat cu Laurentiu Garofeanu, producator si documentarist, prin care implementeaza un proiect foto si video cu persoanele adulte fara adapost – « Viata pe strada in Bucuresti ».

Februarie – Samusocial din România a organizat prima expoziție de pictură și grafică a persoanelor adulte fără adăpost din București, în cadrul căreia au fost expuse lucrări produse de beneficiarii proiectului „Oameni prin artă”. Expoziția « Cine suntem? » s-a desfășurat la Galeria Romană între 8-13 februarie 2016. Partenerii media ai evenimentului au fost: Adevărul, Prima TV, RFI, Evenimentul Zilei, Europa FM, Radio România Cultural.

Ianuarie – La initiativa Cristinei Hurdubaia, voluntar al asociatiei Impreuna rezistam, Samusocial din Romania a fost beneficiarul principal al campaniei « Imbraca un copac ». Prin aceasta campanie, oamenii au fost incurajati sa vina in parcul Cismigiu sa doneze imbracaminte si incaltaminte de iarna persoanelor fara adapost din Bucuresti. Campania a durat o saptamana, si au fost ajutate zeci de persoane in nevoie.

2015

Decembrie – Samusocial din Romania a lansat « Caravana Samusocial », prin care a ajuns la cinci companii din Bucuresti pentru a le prezenta proiectele si activitatile asociatiei. In plus, Caravana a promovat produsele decorative create de persoanele adulte fara adapost din Bucuresti, realizate in cadrul Atelierului Ocupational al Samusocial.

Samusocial a participat la concursul de proiecte pe platforma teimplici.ro, lansat si sustinut de compania Telekom Romania. Asociatia a depus trei proiecte – unul pentru domeniul educatie, si doua pentru domeniul protectie sociala. Unul dintre criteriile importante pentru jurizare a fost ca proiectele sa utilizeze noile tehnologii informatice şi de comunicaţii în domeniile impuse in concurs.

Samusocial din Romania a fost unul dintre beneficiarii proiectului « Teatru in ghetute », o campanie sociala lansata de Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, care a avut drept scop incurajarea celor mai mici sa facă fapte bune și să vină în sprijinul micuților care au nevoie de ajutor. La finalul campaniei, copiii proveniti din familiile defavorizate au primit cadouri cu ocazia sarbatorilor de Craciun.

Noiembrie – Samusocial din România s-a înscris cu trei proiecte la Bursa Binelui, ediţia a treia, singura platformă online unde donațiile sunt necomisionate. Proiectele înscrise sunt: “Creştem mari şi sănătoşi”, “Toţi copii merg la şcoală” şi “Atelier ocupaţional pentru oamenii străzii”, proiecte derulate de asociaţie pentru susţinerea şi ajutorarea copiiilor ce provin din familiile defavorizate şi a adulţilor străzii. Din pacate, nici unul dintre proiecte nu a ajuns in etapa finala, nereusind sa stranga numarul necesar de donatii impus de concurs.

Samusocial din Romania deruleaza in aceasta toamna, in colaborare cu voluntarul Anca Florea, proiectul “Oameni prin arta” prin care adultilor strazii li se ofera sansa de a se vindeca sufleteste prin arta. La finalul proiectului se va organiza o expozitie cu lucrarile persoanelor fara adapost care au participat la orele din atelier.

Octombrie – A avut loc prima editie a evenimentului « Street Store » dedicat persoanelor adulte fara adapost in Romania. In cadrul acestui eveniment au fost stranse sute de kilograme de imbracaminte si incaltaminte si articole de igiena, toate fiind distribuite persoanelor in nevoie, beneficiari ai serviciilor Samusocial.

Februarie – Ambasadorul Franței în România, domnul François Saint-Paul, a participat la inaugurarea Atelierului Ocupational din cadrul centrului Samusocial din Romania. Atelierul este un nou proiect dedicat persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti si isi propune sa ajute un numar cat mai mare de beneficiari in procesul de reinsertie socio-profesionala. La inaugurare au participat și domnul doctor Xavier Emmanuelli, fondator și președinte al Samusocial Internațional, doamna Isabelle Scuiller, președinte al Samusocial din România, domnul Jean Baptiste Dernoncourt, Director General Carrefour România și doamna Teodora Juravle, Marketing Communication manager al Carrefour România.

2014

Martie – Samusocial a aniversat 10 ani de existenta in Romania. La evenimentul aniversar ce a avut loc la Ambasada Frantei din Bucuresti au fost prezenti invitati de seama – domnul Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul de Interne, dna Isabelle SCUILLER, Președinte Samusocial România, Loredana Suditu, reprezentant al Departamentului de fonduri europene și dl Philippe Gustin, Ambasadorul Franței în România. Asociatia a fost mandra sa prezente distinsilor invitati rezultatele obtinute in cei zece ani de activitate, precum si proiectele pe care le implementeaza in prezent.

2013

Ianuarie – Campania “Zilele Sperantei” a fost o campanie la nivel international, derulata in Romania de Samusocial din Romania in parteneriat cu Saatchi&Saatchi PR, si cu sprijinul Prima TV, si s-a derulat in perioada 14 – 18 Ianuarie 2013. Campania a constat in realizarea unui promo difuzat de postul de televiziune cu 7 zile inaintea campaniei, in prezentarea povestilor de viata a 5 dintre beneficiarii Samusocial din Romania in principalul program informativ al zilei, Focul18, si in prezentarea stilor Meteo din acelasi program informativ de catre adultii strazii.

Campania “Daruieste putin din caldura ta!” a fost un proiect pilot al agentiei Leo Burnett pentru Samusocial din Romania, campanie ce si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra conditiilor in care sunt nevoiti sa traiasca si sa-si petreaca noptile oamenii fara adapost, dar si fata de riscurile la care sunt acestia supusi in fiecare noapte. In cadrul campaniei statia de autobuz de la Sfantul Gheorghe a fost transformata in adapost nocturn pentru persoanele adulte fara adapost din zona si a fost incalzita prin „caldura umana”. Acest lucru a fost posibil prin amplasarea unui sistem special de stocare a „caldurii umane” in statia de autobuz, iar toti trecatorii care au dorit sa ajute, au putut transfera caldura prin plasarea mainii intr-un loc special amplasat pe panou.

Februarie – Samusocial din Romania a participat in data de 19 Februarie la Targul 2% organizat de Petrom pentru angajatii sai. Scopul acestui targ a reprezentat directionarea a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale din Bucuresti. Samusocial din Romania a promovat in cadrul targului proiectul “Atelier Ocupational pentru persoane adulte fara adapost din Bucuresti”. In urma participarii la targ, Samusocial din Romania a strans fise de directionare a 2% din impozitul pe venit.

Aprilie – Samusocial a participat in zilele de 29 si 30 Aprilie la targurile 2% organizate de DB Schenker si Network One Distribution, pentru angajatii celor doua companii. La targurile pentru directionarea celor 2% din impozitele pe venit la care Samusocial a fost invitata, organizatia a prezentat produse specifice de Paste si nu numai, create in cadrul Atelierului Ocupational de catre persoanele adulte fara adapost din Bucuresti. Printre lucrurile apreciate de angajatii celor doua companii s-au numarat magneti de frigider, cuiere de lemn pictate manual, suporti de pahare, mici obiecte decorative pictate manual, sacose textile pictate manual si picturi din acuarela. In urma participarii la targ, Samusocial din Romania a strans fise de directionare a 2% din impozitul pe venit, insa a primit si donatii in bani pentru sustinerea activitatii asociatiei si a Atelierului Ocupational.

Cu ocazia sarbatorilor Sfintelor Pasti Vel Pitar a facut o donatie de hrana pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti: 50 de adulti ai strazii au primit cate un pachet ce a continut un cozonac, un corn proaspat si covrigi. Pachetele a fost distribuite in cadrul cabinetului medico-psiho-social pentru beneficiarii Samusocial care au accesat serviciile sociale, medicale si baia sociala.

Incepand din aceasta luna, ZeList Monitor a devenit partener al Samusocial din Romania si va asigura monitorizarea presei in mediul on-line, pe blogg-uri si nu numai, precum si in zona de social media.  ZeList Monitor a inteles nevoia Samusocial din Romania de a monitoriza, cat mai profesionist, aparitiile din spatiul media vis-à-vis de asociatie, de campaniile pe care le deruleaza, de proiectele pe care le implementeaza, dar si de beneficiarii sai. Monitorizarea mediei on line este necesara in egala masura si pentru a urmari indeaproape impactul pe care il au mesajele transmise de catre asociatie in randul publicului, de-a lungul anului. Contul de care beneficiaza Samusocial este Complete Plus, cont care permite accesul la toate facilitatile platformei dar si la arhiva ultimelor 365 de zile.

Mai – In perioada 17 – 19 Mai Samusocial a participat la targul anual al mediului asociativ, ONGFest organizat in acest an in Parcul Tineretului. Pe perioada targului asociatia a participat cu obiecte create de adultii strazii in cadrul Atelierului Ocupational, cum ar fi: magneti de frigider, rame foto, acuarela, suporti de pahare, sacose de panza si tricouri pictate manual si multe alte surprize! In urma celor 3 zile de targ, Samusocial din Romania a strans fise de directionare a 2% din impozitul pe venit, insa a primit si donatii in bani pentru sustinerea activitatii asociatiei si a Atelierului Ocupational.

In cadrul Galei Societatii Civile 2013, editia a XIa, Samusocial din Romania a castigat premiul I la sectiunea “Incluziune Sociala” cu proiectul “Atelier Ocupational pentru Persoanele Adulte fara Adapost”. Premiul obtinut a insemnat pentru Samusocial din Romania recunoasterea efortului depus de intreaga echipa formata din asistenti sociali, medici, consilier ocupational, psiholog si psihiatru, pentru reinsertia adultilor strazii pe piata muncii si transformarea lor in persoane active si responsabile.

Iunie – La initiativa unui grup de studenti din Bucuresti, Samusocial din Romania a organizat in data de 8 Iunie, intre orele 10:00 si 16:00, un eveniment caritabil de colectare de haine pentru persoanele defavorizate. Evenimentul s-a aflat la a treia editie si a avut loc in Parcul Eroilor, langa iesirea de la metrou. Acest eveniment are ca scop colectarea hainelor si donarea lor catre case de copii, centre de batrani sau oameni fara adapost, cat si familiilor defavorizate care au nevoie de un astfel de ajutor.

August – In data de 31 August, Samusocial din Romania a fost invitata la  Institutului Francez unde a avut loc evenimentul “Pop-up shop & Garage sale”. Organizat de Discoveries Bay alaturi de Institutul Francez, in parteneriat cu SkirtBike, Chez Elvire si Sisters Kitchen, evenimentul a avut drept scop atragerea unui numar cat mai mare de bucuresteni care apreciaza obiectele hand made, vintage, decoratiuni si care doresc sa petreaca o zi de sambata cat mai placuta. Samusocial din Romania a fost singura organizatie neguvernamentala invitata la eveniment, in cadru caruia a prezentat obiectele de decoratiuni realizate integral de persoanele adulte fara adapost printre care piese de mobilier jucarie, magneti de frigider, suporturi de pahare, rame foto decorate, sacose pictate manual, decoratiuni din ipsos.

Septembrie – Samusocial din Romania ajuta peste 70 de copii ce provin din familiile care locuiesc in strada sa mearga la scoala, printr-un proiect sustinut si finantat de United Way Romania. In cadrul proiectului Echipele Mobile ale Samusocial identifica in strada familiile cu copii pentru a le oferi consilierea sociala in ceea ce priveste drepturile pe care le au, precum si pentru a realiza un recensamant privind numarul exact de copii care apartin acestor familii fara adapost care traiesc in strada. Pentru copiii care au atins varsta scolara asistentii sociali se ocupa de inscrierea efectiva in sistemul educational. Cei care sunt deja inscrisi sunt sustinuti cu uniforme si rechizite. Pentru copiii de varsta prescolara, asistentii sociali deruleaza actiuni in vederea inscrierii la crese sau gradinite aflate in proximitatea locului de adapostire. In cadrul proiectului, Samusocial din Romania le ofera copiilor hrana, lapte, produse de igienizare, scutece, sau suporta plata taxelor pentru inregistrarea tardiva a copiilor, le ofera rechizite scolare, caiete, ghiozdane, imbracaminte, incaltaminte. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 12 luni si are drept obiectiv sprijinirea familiilor cu copii aflate in strada, in vederea reintegrarii lor sociale prin pastrarea nucleului familial, atata vreme cat familia nu pune in pericol copilul, si asigurarea accesului la educatie pentru cei mici.

2012

Ianuarie – Samusocial din Romania continua campania de donatii articole de imbracaminte pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti. Campania, desfasurata in parteneriat cu curatatoriilor Nufarul si Total Wash, ii indeamna pe clienti sa revina intr-una din locatiile partenerilor din Bucuresti cu o haina mai veche, pe care o pot dona pentru a ajuta la salvarea vietii unei persoane adulte fara adapost.

Februarie – Adultii strazii au infruntat o iarna foarte grea. Cu ajutorul donatiilor in produse de imbracaminte, saci de dormit, manusi, bocanci, supe si ceaiuri fierbinti, Echipele Mobile ale Samusocial din Romania au distribuit beneficiarilor, direct in strada, produsele obtinute din donatii.

Martie – Samusocial din Romania participa la primul targ din acest an, organizat de Petrom, in vederea directionarii celor 2% din impozitul pe venit pentru organizatii neguvernamentale.

Samusocial din Romania isi continua campania de colectare a celor 2% din impozitul pe profit in City Bank, in acelasi timp expunand produse decorative realizate de adultii strazii in cadrul proiectului “Atelier ocupational”, proiect finanta de Fundatia Soros.

Aprilie – Samusocial din Romania primeste vizita a 8 invitati olandezi – asistenti sociali, vizita ce a avut drept scop realizarea unui schimb de experienta vis-à-vis de activitatile si programele de asistenta medicala si sociala oferita in cele doua tari pentru persoanele adulte fara adapost. Cu aceasta ocazie, musafirii veniti din Altrecht au facut o donatie de peste 5.000 de euro pentru sustinerea activitatilor Samusocial din Romania, bani ce au fost stransi in urma unei petreceri anuale organizate pentru adultii strazii in Altrecht, Olanda.

Samusocial din Romania participa la un targ organizat de United Way Romania, targ cu vanzare, la care organizatia participa cu produse decorative create de adultii strazii in cadrul proiectului “Atelier ocupational”, proiect finanta de Fundatia Soros.

Mai – Samusocial din Romania participa la targul organizat de BRD Groupe Societe Generale pentru angajatii sai, in vederea directionarii celor 2% din impozitul pe venit pentru organizatii neguvernamentale pe care acestia doresc sa le sustina.

Septembrie – Samusocial din Romania incheie un parteneriat cu Fundatia Parada si incepe derularea proiectului “Programul de ajutor de urgenta pentru copiii si adultii strazii”, proiect finantat de BRD Groupe Societe Generale. Obiectivul acestui program este venirea in intampinarea nevoilor adultilor si copiilor strazii pentru accesarea serviciilor sociale si medicale, si iesirea din situatia de risc.

Octombrie – Samusocial din Romania a derulat, la initiativa si cu ajutorul agentiei de publicitate Mercury360, o campanie de strangere de fonduri pentru persoanele adulte fara adapost. Intitulata “Secretele financiare ale oamenilor nevazuti”, campania si-a propus sa impresioneze publicul larg prin povestile reale de viata ale catorva dintre beneficiarii Samusocial. Astfel, cei care rezonau cu dramele adultilor strazii puteau ajuta prin donatii in bani. O parte din banii stransi in urma derularii campaniei au fost directionati catre o interventie chirurgicala la ochi pentru unul din beneficiarii Samusocial din Romania.

Decembrie – La initiativa a doua studente din Bucuresti, Samusocial din Romania a participat, in calitate de beneficiar la evenimentul caritabil de colectat haine pentru persoanele defavorizate “Ai prea multe haine? Doneaza-le!”, ce a avut loc in Parcul Izvor din Capitala, in data de 8 Decembrie 2012. Acest eveniment a avut drept scop colectarea hainelor si donarea lor catre centrele beneficiare, cat si a diverselor familii care au nevoie de un astfel de ajutor. Evenimentul s-a adresat persoanelor care doresc sa doneze haine in conditie buna, cu rugamintea de a nu fi deteriorate (rupte, murdare, etc.) si curate.

Al doilea an consecutiv, Samusocial din Romania a organizat o petrecere de craciun pentru copiii ce stau in strada alaturi de parintii lor. La petrecerea de Craciun au participat peste 30 de copiii ce provin din familii cu dificultati. Au invatat cantecele noi, dansuri, jocuri distractive, insa cel mai asteptat moment a fost aparitia lui Mos Craciun care le-a impartit cadourile.  Intr-un spatiu special amenajat si pus la dispozitie de compania de evenimente Zurli, copiii au urcat pe scena, au spus poezii sau cantecele lui Mos Craciun si s-au bucurat de bradul impodobit. Cu ajutorul si implicarea angajatilor BRD – Groupe Société Général, ai Carrefour Romania, copii au primit in dar de la Mos Craciun dulciuri, jucarii, carti de povesti, caiete si creioane de colorat, hainute si incaltaminte, ghiozdane si multe alte lucruri necesare.

2011

Februarie – Samusocial din Romania semneaza un parteneriat cu Librariile Humanitas prin care vizitatorii Librariilor vor afla despre activitatile si proiectele Samusocial datorita noilor semne de carte pe care acestia le vor primi la cumpararea unei carti. De asemenea, cei care sunt interesati sa ajute beneficiarii organizatiei, sunt invitati sa intre pe website-ul organizatiei unde pot gasi mai multe informatii.

Martie – Din aceasta luna a fost lansata campania de directionare a celor 2% din impozitul pe venit pentru publicul larg. Aceasta campanie a fost activa atat pe mediul audio, cat si video.

Samusocial din Romania s-a alaturat coalitiei formata din mai multe ONG-uri din Bucuresti pentru a protesta impotriva Legii parteneriatului dintre stat si culte in domeniul asistentei sociale. Prin protestele sale, coalitia a influentat decizia Presedintiei Romaniei de a retrimite in Parlament actul normativ a carui nocivitate a fost subliniata de numeroase ONG-uri si voci publice din Romania.

Pentru a sustine cauzele sociale, Samusocial din Romania a lansat o campanie on-line de strangere de fonduri pentru a realiza o interventie chirurgicala pentru un beneficiar ce a fost diagnosticat cu cataracta matura la ambii ochi, avand in vedere ca unul dintre marile obstacole ce-l ingradeau sa munceasca era faptul ca nu vedea.

Aprilie – La finalul acestei luni am reusit sa lansam primul numar al primului ziar scris de adultii strazii – “Gazeta Strazii”. Publicatia contine povesti de viata, experiente traite in strada, amintiri din viata de dinainte de strada. Pe langa talentele de povestitori ale “jurnalistilor” Gazetei, altii au demonstrat ca se exprima mult mai bine in versuri, iar altii prin desene sau cuvinte incrucisate. Gaseta Strazii este un ziar distribuit gratuit pentru publicul larg si poate fi gasit in magazinele Carrefour din Bucuresti, la casele de marcat.

Iunie – Samusocial din Romania a castigat locul I la Gala Societatii Civile in cadrul sectiunii Incluziune Sociala, cu proiectul “Atelier de insertiune”. Proiectul inscris in aceasta categorie, respectiv “Atelier de insertiune”, este in cel de-al 3lea an de implementare alaturi de partenerul sau Ateliere fara Frontiere, si co-finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, din Fondul Social European.

Octombrie - Samusocial din Romania participa in perioada 12 – 14 octombrie, pentru prima oara, la Targului Național de Economie Sociala, editia a II-a organizat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).  Samusocial din Romania va prezenta in cadrul Targului cel mai nou proiect de reinsertie socio-profesionala “Atelierul ocupational pentru persoane adulte fara adapost”, finantat de Fundatia Soros. Proiectul isi propune sa amelioreze sansele de reinsertie sociala pentru oamenii strazii care isi doresc acest lucru, prin asistenta specifica: consiliere psihologica, participare la ateliere ocupationale care implica participarea intr-un program de munca de cateva ore pe zi, productia unor obiecte (de exemplu obiecte decorative mici), respectiv evaluarea muncii.

Joi, 27 Octombrie, Samusocial din Romania primeste Premiul de Excelenta in cadrul festivitatii de premiere “PR Award Gala Night”, editia a IX-a, cu proiectul “Gazeta Strazii – primul ziar scris de adultii strazii”.

Noiembrie – La mijlocul lunii Noiembrie Samusocial a lansat o campanie de donatii articole de imbracaminte pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti. Campania, desfasurata in parteneriat cu curatatoriilor Nufarul si Total Wash, ii indeamna pe clienti sa revina intr-una din locatiile partenerilor din Bucuresti cu o haina mai veche, pe care o pot dona pentru a ajuta la salvarea vietii unei persoane adulte fara adapost.

Ideea acestei campanii vine de la agentia partenera Mercury360, unde au incercat sa faca iarna mai calduroasa: Liviu Turcanu (Director de Creatie), Ionut Rusu (Creative Group Director), Ruxandra Papuc (Copywriter) si George Lupeanu (Copywriter), Daniel Strugariu (Art Director).

Decembrie -  Inaintea sarbatorilor de iarna Samusocial din Romania primeste propunerea de colaborare cu StilMasculin.ro, un website dedicat vestimentatiei barbatesti, de a desfasura o campanie on-line nationala prin care, cei care au posibilitatea, sa trimita prin posta pachete cu haine si alte produse ce pot ajuta la supravietuirea adultilor strazii.

Cu ocazia sarbatorilor de Craciun, Samusocial din Romania a organizat o serbare pentru copii ce traiesc in strada alaturi de familiile lor. Astfel, la petrecere cei mici au cantat, au dansat, s-au distrat, si l-au cunoscut pe Mos Craciun. Cadourile primite de cei mici au constat in dulciuri, fructe, hainute si jucarii pentru fiecare varsta, acestea din urma fiind stranse cu ajutorul angajatilor Carrefour, care s-au implicat in aceasta activitate si au facut donatii pentru copii. Serbarea a putut fi organizata de Samusocial din Romania in parteneriat cu Compania de Evenimente Zurli si Carrefour Romania.

2010

Februarie - Samusocial din Romania face un apel catre publicul larg pentru redirectionarea celor 2% din impozitul pe venit, pentru a putea cumpara medicamente, saci de dormit sau alimente pentru aceste persoane, pentru a le oferi in continuare serviciile medicale si sociale si pentru a combate cresterea numarului de persoane fara adapost.

Samusocial din Romania a participat la conferinta de lansare a Anului European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, conferinta organizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ce a avut loc vineri, 19 februarie, la Palatul Parlamentului. Sabina Nicolae, Director Executiv al Samusocial din Romania a avut ocazia de a prezenta proiectele prin care organizatia lupta de mai bine de 5 ani impotriva saraciei pentru adultii strazii.

Aprilie - Samusocial din Romania a participat la Ziua Portilor Deschise, eveniment organizat de Ateliere Fara Frontiere Romania. Datorita parteneriatului pe care cele doua organizatii neguvernamentale il desfasoara impreuna, Samusocial din Romania a dorit sa sprijine aceasta initiativa si sa evidentieze importanta proiectului de insertie socio-profesionala a persoanelor adulte fara adapost atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic.

Mai - Samusocial din Romania participa la ONGFest, cel mai important eveniment al societatii civile din Romania, in parcul din Piata Unirii. Organizatiile neguvernamentale profita de acest eveniment pentru a face cunoscute publicului larg serviciile pe care acestea le ofera dar si proiectele interesante pe care le implementeaza. In cadrul acestui eveniment, organizatia in colaborare cu CuMiCu, BuFu si DJ Twist , in ritmul muzicii RAP, vor sa aduca in vizorul participantilor la eveniment problemele sociale si dificultatile cu care ne confruntam. Din pacate, unii dintre noi nu mai au forta de a face fata greutatilor si se lasa prada acestora, ajungand sa traiasca in strada, sub cerul liber.

Miercuri, 26 mai, in cadrul celei de-a VIII-a editie a Galei Societatii Civile, cel mai amplu eveniment care promoveaza activitatea sectorului non-profit din Romania, Samusocial din Romania a primit premiul II la sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate cu proiectul Echipa Mobila Psihiatrica pentru persoanele adulte fara adapost cu probleme de sanatate mintala.

Asociatiile partenere Ateliere Fara Frontiere si Samusocial din Romania, cu sprijinul Fondului Social European au sarbatorit 1 an de la implementarea proiectului Atelier de Insertiune Socio-profesionala. Alaturi de numerosi parteneri si colaboratori din sectorul public si privat, cele doua organizatii partenere au expus strategia si utilitatea proiectului pentru comunitate, rezultatele si succesele dupa primul an de la implementare.

Serviciile si proiectele Samusocial din Romania sunt acum cunoscute si prin parteneriatul cu InTaxi Media care promoveaza organizatia prin reteaua sa de ecrane digitale, montate in interiorul taxiurilor de top din capitala. Astfel, prin intermediul acestor ecrane cu functii touch-screen montate in locul tetierelor, pasagerii pot afla informatii despre organizatia Samusocial din Romania, despre proiectele pe care aceasta le desfasoara si despre publicul sau tinta. De asemenea, cei care doresc sa afle mai multe informatii despre organizatia Samusocial din Romania sunt invitati sa acceseze www.samusocial.ro.

Iunie - Samusocial din Romania a participat la absolvirea facultatii deSociologie-Psihologie a unui fost beneficiar. Este vorba despre Razvan Ion Marin, care, dupa 10 ani de stat in strada, timp in care s-a luptat cu problema alcoolismului, la 48 de ani a absolvit Facultatea de Sociologie – Psihologie, din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti. Pe langa aceasta reusita, cu ajutorul asistentilor sociali de la Centrul de Zi ai Samusocial din Romania, a obtinut licenta de taximetrist, iar in scurt timp va incepe activitatea pe care a lasat-o de-o parte cu multi ani in urma.

Octombrie - Samusocial din Romania a lansat prima campanie de sensibilizare a publicului fata de categoria de public pe care o reprezinta – persoanele adulte fara adapost din Bucuresti. Aceasta s-a desfasurat de la inceputul lunii octombrie pana la finalul lunii decembrie. Campania a constat intr-un spot TV difuzat pe 20 de canale TV, intr-o macheta de presa publicata in 25 de publicatii zilnice, saptamanale, lunare si bilunare, afise stradale postate in 20 de locatii si statii RATB, si alte articole de presa.

2009

Ianuarie - Samusocial din Romania incheie un parteneriat pe 3 ani cu Asociatia Ateliere Fara Frontiere din Romania ce are ca scop derularea proiectului “Atelier de insertie” finantat de Fondul Social European. Proiectul prezinta mai multe avantaje, respectiv urmareste reintegrarea din punct de vedere social si profesional a unui numar de 30 de persoane adulte fara adapost, din punct de vedere economic ofera un loc de munca persoanelor carora nu li se mai acorda o a doua sansa, iar din punct de vedere ecologic, incearca sa implementeze notiunea de reconditionare si reciclare a computerelor mai vechi sau uzate moral.

Iulie – La inceputul lunii au fost demarate lucrarile la constructia Centrului de noapte Samusocial cu o capacitate de minim 30 de locuri, pe un teren pus la dispozitie de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Septembrie - Samusocial din România impreuna cu Ateliere Fără Frontiere si PARADA, în parteneriat cu Ambasada Frantei în România şi CCIFER, cu sprijinul Fondului Social European, au organizat primul seminar de “Responsabilitate socială franco-română în noua Europă”. Evenimentul a avut drept obiectiv discutarea strategiilor, a modurilor de operare, a nevoilor şi a studiilor de caz în ceea ce priveşte proiectele de solidaritate realizate în parteneriatul cu o serie de organizatii non-guvernamentale, sectorul public şi sectorul privat, cu o preocupare pentru dezvoltarea durabilă. De asemenea, o atentie deosebită a fost acordată problematicii integrării socio-profesionale a persoanelor aflate în situatie de excludere.

In perioada 11 – 13 septembrie Samusocial din Romania a participat la ONGFest, cel mai mare eveniment al societăţii civile româneşti. Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, organizatia si-a prezentat serviciile şi proiectele celor care au vizitat standul. În prima zi a evenimentului, in numele organizatiei, a fost pus in scena un moment artistic prin care patru studenţi la actorie: Emilia Manea, Alexandra Blejan, Şerban Trâmbiţaşu şi Teodor Ghiţă, au împărtăşit povesti ale catorva cazuri reale ale unor persoane care au ajuns să trăiască în stradă.

Octombrie - Samusocial din România a participat la Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale de Sănătate Mintală, organizat de Fundaţia Estuar. Aici organizatia si-a prezentat proiectul Echipa Mobilă Psihiatrică, proiect cu finanţare din programul PHARE, prin care vine în ajutorul persoanelor adulte fără adăpost din Bucureşti care au probleme de sănătate mintală, prin acordarea de asistenţă medicală direct în stradă.

Samusocial din România a fost alături de beneficiarii săi, cu ocazia “Zilei internaţionale de luptă împotriva sărăciei”, oferindu-le o masă caldă la Centrul de zi din Bdul Iuliu Maniu, nr. 2, sector 6.

Noiembrie - Samusocial din România a lansat „Studiului indicatorilor de sănătate mintală în rândul populaţiei fără adăpost din Bucureşti”. Informaţiile cuprinse în acest studiu au fost culese de către Echipa Mobilă Psihiatrică în perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009 şi prezintă situaţia actuală, necesitatea intervenţiei pentru publicul ţintă, strategia de intervenţie în regim de urgenţă, publicul ţintă şi specificul său, activitatea echipei mobile psihiatrice şi rezultatele obţinute.

Samusocial din Romania este in continuare co-partener, pe perioada iernii, in cadrul Adapostului de Urgenta de la Spitalul Municipal. Cu o capacitate de 60 de locuri numai pentru beneficiarii Samusocial din Romania, beneficiarii care sunt adusi de Echipele Mobile de Noapte primesc mancare calda.

Decembrie - În urma mai multor obstacole de natură birocratică şi procedurală, construcţia Adăpostului ce a fost demarată în luna iulie 2009 a fost orpita. La 6 luni după începerea lucrărilor şi investirea sumei de 100.000 euro în acest proiect, Samusocial din România a aflat că terenul de la adresa Scarlat Vârnav, nr. 30 este în litigiu. În aceste condiţii, organizaţia noastră a fost nevoită să oprească lucrările de construcţie a Adăpostului de Urgenţă pentru o perioadă nelimitată de timp.

Samusocial din România în parteneriat cu Teatrul Joint cu susţinerea Radio Lynx au organizat miercuri un eveniment de caritate pentru ajutorarea persoanelor adulte fără adăpost din Bucureşti. Evenimentul a constat în prezentarea piesei de teatru „PAM PAM”, un spectacol după texte de Constantin Tănase, în regia şi în interpretarea lui George Constantinescu. Subiectul piesei este cât se poate de real şi actual şi ia în discuţie teme precum problemele financiare, gropile şi bălţile din Bucureşti, străzile desfundate sau moravurile care nu s-au schimbat de-a lungul anilor.

Samusocial din Romania, prin amabilitatea Arhiepiscopiei Bucurestiului, ofera persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti mancare gatita, paine sau conserve. In fiecare vineri, la Centrul de Zi din bdul Grozavesti nr 82bis, peste 40 de beneficiari primesc cate o portie de mancare calda.

2008

Aprilie – Samusocial din Romania a deschis un spatiu de igiena dotat cu 4 dusuri, facilitati de toaleta, lavoar si masini de spalat, care poate deservi cel putin 20 de persoane in fiecare zi. Spatiul de igiena este destinat strict persoanelor adulte fara adapost care nu au alta posibilitate de igienizare corporala. Cei ce se folosesc de serviciile de igienizare, primesc prosoape noi, cate un rand de haine si produse de igiena corporala. Spatiul de igiena este amplasat in cadrul Centrului de zi, centru pus la dispozitia Samusocial de catre ApaNova Bucuresti.

Decembrie – Samusocial din Romania este co-partener, pe perioada iernii, in cadrul Adapostului de Urgenta de la Spitalul Municipal. Acest adapost are o capacitate de 60 de locuri pe care le foloseste alaturi de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti. Aici, persoanele adulte fara adapost isi gaseau refugiul peste noapte si primeau mancare calda.

2007

Februarie – Cabinetul medico-psiho-social al Samusocial s-a mutat intr-o cladire noua, proaspat renovata, pusa la dispozitie de ApaNova Bucuresti, situata in Bd. Iuliu Maniu, nr. 2 sector 6.

Martie – Samusocial a relansat echipa mobila de zi. Echipa functioneaza doua zile pe saptamana, intre orele 09.00 si 17.00 si acopera toate sectoarele Bucurestiului in cautarea si identificarea persoanelor adulte fara adapost.

Lansarea grupului creativ-ocupational in cadrul caruia beneficiarii realizeaza diverse obiecte artizanale. Scopul urmarit este de a crea o identitate si ideea de apartenenta la grup pentru beneficiari si de a-i motiva pe acestia se realizeze o activitate in echipa, cu program stabilit, sub autoritatea si in colaborare cu alte persoane. Grupurile sunt deschise, permitand accesul oricarei persoane care va dori sa se alature, pastrand insa un nucleu de 10 persoane, pentru a promova ideea identitatii de grup.

  • Samusocial a semnat un protocol de cooperare cu Asociatia Emmaus Iasi, care se ocupa in Iasi de persoanele tinere adulte fara adapost pe sistemul Emmaus. Obiectivele principale ale acordului sunt:
    • schimbul de bune practici;
    • semnalarea de beneficiari;
    • obtinerea de informatii si documente pentru beneficiari;
    • actiuni sociale comune in interesul PAFA

Mai - Samusocial lanseaza Echipa Mobila Psihiatrica ce are ca obiectiv asistarea completa a persoanelor care traiesc in strada si care au probleme grave de sanatate mintala sau probleme de adictie. Odata cu aceasta, in cadrul unui seminar a fost prezentat „Ghidul de asistare a persoanelor adulte fara adapost cu probleme de sanatate mintala”. Seminarul a reprezentat si o ultima sesiune de formare a expertilor Samusocial, precum si un schimb de expertiza cu ceilalti participanti.

  • Noul ambasador al Frantei in Romania, Domnul Henri Paul, a vizitat centrul de zi al Samusocial din Romania.

Decembrie - Programul de evaluare a populatiei adulte fara adapost dependente de droguri derulat de Samusocial a fost recunoscut de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP). Cu aceasta ocazie, experti ai Samusocial din Romania au participat la sesiuni de formare organizate de Reteaua Nationala de Harm Reduction.

2006

Ianuarie – Samusocial din Romania a fost solicitata de Primaria Sectorului 2 la inceputul anului sa intervina intai ca expert, apoi in calitate de co-administrator intr-un Centru de Adapostire de Urgenta situat in Piata Dobroiesti. Temperaturile foarte scazute din lunile ianuarie, februarie si martie au determinat Primaria sa deschida imediat un centru pentru persoane adulte fara adapost. Acest centru a fost inaugurat pe 1 martie si a fost coadministrat timp de cateva luni de Primaria Sectorului 2, Samusocial si Asociatia Suedeza IM. Samusocial a preluat formarea echipelor angajate in acest centru, a asigurat consultatii medicale pentru beneficiari si aprovizionarea cu medicamente.

  • La sfarsitul lunii ianuarie, din cauza perioadei foarte reci, Primaria Sectorului 1 a deschis un centru de adapostire de urgenta pentru persoane adulte fara adapost. Acest centru a functionat in subsolul Spitalului Caraiman si a avut o capacitate de 15 locuri. El a permis adapostirea celor mai vulnerabile persoane cat timp temperaturile au coborat sub -10 grade. Samusocial a adus un sprijin logistic la deschidere, a orientat cativa pacienti si a format personalul de supraveghere.

  • Samusocial a incheiat un parteneriat cu Fundatia Sfanta Irina care administreaza un Centru de Ingrijiri Paleative de 16 locuri la marginea Bucurestiului. In schimbul unor donatii de medicamente si consumabile medicale, Fundatia este pregatita pentru primirea unora dintre pacientii nostri pe baza unui dosar medical care justifica o preluare in Centrul de Ingrijiri Paleative.

  • Angajamentul financiar pe cinci ani a unui nou partener i-a permis Samusocial sa isi dubleze efectivele echipelor mobile de noapte si sa permita astfel o prezenta aproape zilnica in strada. O echipa a Samusocial este prezenta in fiecare noapte (21.00-05.00) pe strazile din Bucuresti, cu exceptia zilelor de sambata.

Iulie – Samusocial din Romania impreuna cu Ambasada Frantei organizeaza colocviul cu tema:

«Sanatate si excluziune – Accesul persoanelor adulte fara adapost la ingrijiri medicale – situatia reala».

Noiembrie – Samusocial a incheiat un parteneriat cu filialele Crucii Rosii Romane din sectoarele 4 si 5 pentru infiintarea de echipe mobile cu voluntari. Acestea au ca obiectiv iesirea in intampinarea persoanelor adulte fara adapost, sa intre in contact cu ele, sa le ofere bauturi calde si saci de dormit, si sa le orienteze spre un adapost in caz de nevoie. Voluntarii au beneficiat in prealabil, de o formare oferita de Samusocial.

  • A fost redeschis Centrul de Adapostire de Urgenta situat in Bucurestii Noi. Acesta este deschis timp de 6 nopti pe saptamana, intre orele 21.00-09.00 si primeste beneficiarii orientati de echipele mobile ale Samusocial. Ca anul anterior, pe langa cazarea peste noapte, persoanele adulte fara adapost primesc o masa calda si li se ofera posibilitatea de igienizare.

2005

Decembrie – Samusocial a participat la deschiderea unui Adapost de urgenta, cu o capacitate de 10 paturi, intr-un spatiu imprumutat de partenerul asociativ Casa Ioana

  • Samusocial a organizat un atelier de redactare lunara a ziarului « Charlot ».

2004

Februarie – Prima iesire de noapte a echipei mobile a avut loc pe 9 februarie 2004 si prima iesire de zi a echipei mobile avut loc pe 10 februarie 2004. Obiectivele specifice ale echipelor mobile sunt de a ieşi în întâmpinarea acestei populaţii fără adăpost, de a intra în contact şi de a stabili o legătură de încredere, de a întocmi un prim bilanţ medico-psiho-social şi de a o orienta eventual spre structurile existente.

Martie – Samusocial a preluat cabinetul medico-psiho-social înfiinţat de Medici Fără Frontiere. Spaţiile cabinetului au fost puse la dispoziţia Samusocial cu titlu gratuit de Direcţia Sanitară Bucureşti împreună cu Consiliul local al sectorului 2.

  • Iniţierea trupei de teatru “Aroma de Lămâie” – proiect post-urgenţa interactiv cu aproximativ 10 beneficiari de la cabinet, având ca obiectiv recâştigarea încrederii în sine prin dezvoltarea creativităţii persoanelor fara adapost. Au avut loc 7 reprezentatii in 5 locuri diferite, cu o audienta de mai mult de 150 persoane (profesionisti in problematica celor fara adapost, beneficiari, finantatori, ziaristi, etc.)

2003

In 2003 dnul. Denis Penoy, ultimul sef de misiune al organizatiei Medici Fara Frontiere-Belgia, a propus echipei existente crearea impreuna a Asociatiei Samusocial din Romania.

In toamna 2003, dnul. Denis Penoy si Doctorul Xavier Emmanuelli – presedinte Samusocial International, au pus bazele asociatiei si au identificat sursele de finantare necesare.

Activitatile organizatiei Medici Fara Frontiere-Belgia au luat sfarsit la 31 decembrie 2003.