Stiri / Samusocial din Romania prezenta cu povesti
de succes la conferinta de lansare a Anului
European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii
Sociale – 22 februarie 2010

cine e de vina“Aproape 80 de milioane de europeni sunt amenintati de saracie, ceea ce inseamna ca acestia traiesc intr-un climat de nesiguranta si nu beneficiaza de lucrurile pe care majoritatea oamenilor considera ca e firesc sa le aiba.
Saracia poate cauza o multime de probleme, de la lipsa banilor pentru hrana si imbracaminte, pana la conditii de trai improprii si chiar lipsa unui adapost. Saracia inseamna si un numar redus de optiuni de stiluri de viata, ceea ce poate avea ca rezultat excluziunea sociala”, citat preluat de pe www.2010againstpoverty.eu.

cine e de vinaSamusocial din Romania a participat la conferinta de lansare a Anului European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, conferinta organizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ce a avut loc vineri, 19 februarie, la Palatul Parlamentului. Sabina Nicolae, Director Executiv al Samusocial din Romania a avut ocazia de a prezenta proiectele prin care organizatia lupta de mai bine de 5 ani impotriva saraciei pentru adultii strazii.

In prezent, organizatia implementeaza proiecte pentru 5 000 de persoane adulte fara adapost din Bucuresti, respectiv Echipele Mobile, Centrul de Zi, Atelierul de reinsertie socio-profesionala si Adapostul de urgenta.

De mai bine de 5 ani, Samusocial din Romania a obtinut si succese in ceea ce priveste reintegrarea sociala a adultilor strazii. Unul dintre cele mai graitoare exemple este Razvan M., 48 de ani, din Bucuresti, un fost beneficiar al Samusocial, care a trait in strada 10 ani. Un om plin de spontaneitate, imaginatie, talent artistic, Razvan si-a pierdut casa si odata cu ea si pe sine. A apelat la ajutorul Echipei Samusocial din Romania care l-a ajutat sa treaca peste amintirea vietii in strada si sa-si recapete viata. Acum este angajat ca sofer si este student al Facultatii de Psihologie din Bucuresti. In acelasi timp, Razvan isi ofera sprijinul pentru ajutorarea adultilor strazii participand activ la activitatile de club – terapie ocupationala si expresiv creativa.

Prezent si el la conferinta de lansare a Anului European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, Razvan a sustinut alaturi de Sabina Nicolae necesitatea implicariii societatii civile in ajutorarea si sustinerea acestei categorii sociale – adultii strazii. Odata ajunsi in strada, acestia sunt total exclusi de societate, nu stiu cui sa se adreseze si catre ce autoritate sa se indrepte pentru a primi ajutorul necesar.

Pentru a-si sensibiliza si mai mult audienta, pe langa povestea sa de viata, Razvan a recitat cateva versuri scrise de un alt fost beneficiar al Samusocial din Romania, Vali A., pentru care poezia este calea lui de comunicare cu lumea, iar versurile lui spun povestile strazii.

cine e de vinacine e de vinacine e de vinacine e de vina