Servicii
Samusocial din Romania este singura organizatie neguvernamentala din Bucuresti care ofera ajutor persoanelor adulte fara adapost de pe raza Capitalei.
Acest ajutor consta in:
– Asistenta sociala si medicala
– Consiliere psihologica
– Consultatii psihiatrice
– Medicamente
– Mancare
– Imbracaminte
– Saci de dormit
– Acte de identitate
– Ajutoare sociale
– Dosare sociale si de pensii
– Reinsertie socio-profesionala
– Acompaniere socio-profesionala
Estimarile oficiale mentioneaza existenta a 15.000 de persoane fara adapost in tara, dintre care mai mult de 5.000 ar trai la Bucuresti.
In fiecare an, aproape 300 persoane mor in strada, in uitare si anonimat complet. Doua treimi mor direct sau indirect de frig, ceea ce inseamna mai mult de o persoana pe zi care moare in strada pe durata lunilor de iarna.
Echipa mobila de noapte
Din echipa mobila de noapte fac parte un medic, un asistent sociali si un sofer. Acestia ies in fiecare noapte, de miercuri pana vineri, intre orele 18.00 si 24.00 pentru a identifica noi cazuri de persoane adulte fara adapost si pentru a le oferi asistenta medicala de urgenta si consiliere psiho-sociala.
Proiect finantat de Fundatia Internationala Carrefour
Echipa mobila de zi
Echipa mobila de zi, cu aceeasi structura organizationala – un medic, un asistent social si un sofer – este activa in zilele de luni si joi, intre orele 09.00 si 17.00. Echipa mobila ofera persoanelor adulte fara adapost servicii medicale, in caz de nevoie, si informare/consiliere sociala, si chiar insoteste beneficiarul la institutiile publice si private cu scopul de a intermedia obtinerea actelor de identitate, a ajutorului social, cantinei sociale sau sa obtina un loc de munca.
In plus, asistentul social este cel care pastreaza contactul cu beneficiarul care a reusit sa se integreze, sa obtina o pensie medicala sau de limita de varsta, o perioada de 6 luni dupa ce beneficiarul s-a stabilizat. Cand este posibil, ingrijirile medicale (pansament sau tratament) sunt aduse direct in strada.
Proiect finantat de BRD Groupe Societe General
Echipa mobila psihiatrica
In zilele de luni si marti intre orele 18.00 si 24.00, echipa mobila psihiatrica circula pe strazile din Bucuresti in cautarea beneficiarilor care au nevoie de consultatii si tratamente pentru bolile de care acestia sufera. In functie de diagnostic, medicul psihiatru poate cumpara medicamente psihotrope din farmacii, iar administrarea lor se face sub stricta supraveghere a medicului. Fiecare caz este monitorizat periodic. Asistentul social ce face parte din echipa psihiatrica ofera in plus servicii de consiliere sociala.
Proiect finantat de Fundatia Internationala Carrefour
Cabinetul Medico-Psiho-Social
Cabinetul Medico-Psiho-Social, deschis de luni pana vineri intre orele 09.00 si 17.00, ofera servicii medicale, de asistenta sociala si psihologica pentru beneficiarii care viziteaza cabinetul. Aici, in baza fisei medicale si a dosarului social, persoanele fara adapost primesc medicamente in baza unei retete medicale sau sunt trimisi la psiholog pentru indrumare si consiliere. De asemenea, Cabinetul pune la dispozitia beneficiarilor sai posibilitatea de igienizare prin cele 4 dusuri.
Centrul medico-psiho-social este situat in Bd. Iuliu Maniu, nr.2, sectorul 6, intr-un spatiu pus la dispozitie de ApaNova Bucuresti.
Proiect finantat de Ministerul Muncii
Carrefour Romania
Fundatia Internationala Carrefour
Sanofi Avensis
United Way
Centrul de noapte
In luna iulie 2009 au fost demarate lucrarile de constructie a centrului de adapostire de urgenta. La 6 luni dupa inceperea lucrarilor si investirea sumei de 140.000 euro in acest proiect, Samusocial din Romania a aflat ca terenul de la adresa Scarlat Varnav, nr. 30 este in litigiu. In aceste conditii, organizatia noastra a fost nevoita sa opreasca lucrarile de constructie a Adapostului de Urgenta pentru o perioada nelimitata de timp.