Ayline Setaghaian – voluntar

AS-leading

Cei mai mulți dintre noi trăim într-o lume idealistă în care realitățile par atât de departe, fie cea a vecinului de alături, fie cea agățată în jurul unui colț două străzi mai jos. Ceea ce nu reușim să realizăm este că noi aparținem aceastei realităţi pe lângă care trecem în fiecare zi, cu toate acestea în mod neintenționat, pentru ca viaţa să meargă înainte pentru a-şi întâlni sfârşitul.

Mă consider norocoasă, deoarece datorită unei întâlniri întâmplătoare, mi-a fost oferită posibilitatea de a însoți Echipa Mobilă Samusocial în misiunea lor de a oferi ajutor persoanelor adulte fără adăpost din București. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost dedicarea şi compasiunea echipei, nenumăratele ore de căutare, identificare, ajutând fără a impune nici o condiție sau reclamații. Este o sarcină enormă, una care cere pasiune și determinare, una care necesită răbdare și acceptare. Am fost, de asemenea, impresionată de modul în care echipa este organizată și disciplinată, cu un plan clar vis-à-vis de locurile pe care doreau să le viziteze și beneficiarii pe care au vrut să-i revadă în acea seară.

Am realizat impactul muncii lor atunci când o beneficiară, pe numele ei Mihaela, imediat ce a văzut duba Samusocial oprită pe marginea drumului, ajutând un alt beneficiar, s-a ridicat de pe banca unde stătea şi a întâmpinat echipa cu un zâmbet. Era ca și cum tocmai i s-ar fi oferit lumea întreagă. De îndată ce Lidia, asistentul social al echipei, mi-a indicat că totul e ok, Mihaela a sărit de bucurie și a venit în grabă să-mi spună povestea ei.

Misiunea mea cu echipa a fost simplă, am reprezentat activitatea lor în poze, însoţind echipa pas cu pas. Ca un documentarist aspirant, a fost o experienţă ce mi-a deschis ochii, una care nu m-am așteptat să mă atingă atât de mult. Întâlnirea beneficiarilor față-în-față a fost copleșitoare, o realitate care m-a lovit. Ei sunt oameni, au o istorie, ei au povești, vor să fie auziţi și înțeleşi, au dorinte ca tine şi ca mine. Aceasta este ceea ce vreau să transmit publicului prin intermediul fotografiilor mele.


A fost prima ieşire cu echipa și sper că nu va fi ultima. Contribuțiile lor trebuie să fie răspândite și poveștile beneficiarilor trebuie spuse.