Programul de ajutor de urgenta pentru copiii si adultii strazii
Programul de ajutor de urgenta pentru copiii si adultii strazii, derulat de echipele mobile ale Samusocial din Romania in parteneriat cu echipele mobile ale Fundatiei Parada, are drept obiectiv iesirea in intampinare fata de adultii si copiii strazii si oferirea de ajutor pentru solutionarea problemelor ce i-au adus in situatie de risc.
Datorita interventiei profesioniste din partea echipelor mobile Samusocial din Romania si a fundatiei Parada, programul de ajutor de urgenta faciliteaza accesul persoanelor adulte fara adapost si a copiilor strazii la servicii medicale si sociale si incurajarea lor pentru abordarea unei atitudini active si responsabile pentru salvarea acestora din strada.
Echipele Mobile Samusocial
Echipele mobile de noapte Samusocial ce au in componenta un medic generalist, respectiv medic pshiatru (echipa mobila psihiatrica), asistent social si sofer, sunt prezente pe strazile din Bucuresti, de luni pana joi, in intervalul 17.00 – 23.00. Echipa mobila de zi are program de lucru in zilele de Luni si Joi, intre orele 11.00 – 17.00.
Medicii sunt cei care diagnosticheaza si trateaza cazurile intalnite in strada, de multe ori acestea fiind nedeplasabile, iar actul medical fiind facut in strada, la locul de adapostire.
Asistentul social de pe echipa mobila de zi face demersuri pentru obtinerea actelor de identitate/stare civila, ajutoarelor sociale pensii medicale. In plus, este ajutat de catre colegii de la Centrul socio-psiho-medical, cu intermedierea gasirii unui loc de munca pentru cazurile cu sanse reale de reinsertie socio-profesionala.
Institutiile sociale fiind inchise noaptea, asistentul social are mai degraba un rol de consiliere, orientare si motivare a persoanelor. Asistentul social de pe echipa mobila de noapte este un ajutor pretios pentru medic, in vederea orientarii beneficiarului spre servicii de ingrijire adaptate resurselor si drepturilor sale administrative. Soferul-primitor social are un rol important pentru ca intra in contact cu persoanele fara adapost, oferindu-le o supa sau un ceai cald, iar vara apa.
Activitatile desfasurate de echipele mobile Samusocial sunt urmatoarele:
– Identificarea adultilor strazii, evaluarea si selectia lor;
– Instituirea tratamentului medicamentos adecvat si cu efecte secundare minime in vederea cresterii calitatii vietii pentru adultii strazii;
– Monitorizarea cazurilor;
– Reevaluarea schemei terapeutice consecutiv monitorizarii;
– Internarea cazurilor cronice in spitale/centre specializate cu care pastram legatura in vederea monitorizarii;
– Informare si consiliere sociala;
– Reevaluarea planului de interventie sociala in vederea adaptarii la nevoile beneficiarilor;
– Sprijin in vederea obtinerii actelor de identitate/stare civila/ referirea catre gasirea unui loc de munca;
– Anchete psiho-sociale;
– Ajutor material punctual care consta in oferirea de saci de dormit, imbracaminte, incaltaminte si aliment;.
– Activitati de harm reduction pentru beneficiarii dependenti de drog injectabil. Aceasta pentru a reduce riscul cazurilor de imbolnavire HIV/SIDA si hepatita, prin folosirea aceleiasi seringi de catre mai multi consumatori de drog.
Echipa PARADA
Echipa mobila Parada are iesiri pe teren de trei ori pe saptamana (luni, miercuri si joi), incepand cu orele 20.00 pana la 24.00. Unitatea mobila Parada – Caravana merge pe strazile capitalei pentru a raspunde nevoilor celor 14 grupuri diferite compuse din copii, tineri si familii.
Activitatile desfasurate de aceasta sunt urmatoarele:
– Consiliere sociala individuala si de grup;
– Acompaniere si sprijin in vederea reluarii legaturii cu familia;
– Demersuri in vederea obtinerii actelor de identitate, a foilor matricole si a altor acte;
– Suport pentru accesarea unor servicii publice specializate;
– Intermediere si mediere pentru includerea beneficiarilor in servicii specializate oferite de alte fundatii si asociatii;
– Sprijin in vederea obtinerii unui loc de munca ( analize medicale, furnizarea de produse de igiena, imbracaminte, incaltaminte);
– Anchete psiho-sociale;
– Ajutor nutritional;
– Reintegrarea si sustinerea copiilor / tinerilor in familie.
Programul de ajutor de urgenta pentru copiii si adultii strazii este finantat de BRD Groupe Societe Generale